Over het project ‘De nalatenschap van Nola Hatterman’

Het project De nalatenschap van Nola Hatterman is een initiatief van publicist en onderzoeker dr. Ellen de Vries. Zij doet onderzoek naar de gedeelde, (post)koloniale geschiedenis van Nederland en Suriname. In 2015 organiseerde ze het project Suriname-Nederland, 40 jaar later over de relatie tussen Nederland en Suriname, 40 jaar na de onafhankelijkheid. (Zie het themakanaal en de webtentoonstelling). Ze promoveerde datzelfde jaar op onderzoek naar de rol van Nederlandse en Surinaamse media in de postkoloniale verhouding tussen Nederland en Suriname in de roerige jaren 80. De handelseditie van dit proefschrift, Mediastrijd om Suriname, verscheen in 2017 bij de WalburgPers. Eerder schreef ze de biografie Nola, Portret van een eigenzinnig kunstenares (2008, 2009, e-book 2017). De biografie schetst het levensverhaal van een Amsterdamse kunstenares die zich specialiseerde in portretten van Afro-Surinamers en naar Suriname trok om daar les te gaan geven, tegen de achtergrond van de dekolonisatie van Suriname met alle controverses daaromtrent. In dit project fungeert zij met steun van het Mondriaan Fonds als researcher en projectbemiddelaar.

Partner in dit project:
. Producent en filmmaker In-Soo Radstake

Steunbetuigingen:
Verschillende organisaties en personen spraken hun waardering uit voor dit project: het Stedelijk Museum Amsterdam, dr. Elmer Kolfin (Universitair docent Kunstgeschiedenis aan de UvA/ medewerker RKD)Museum Arnhem, de Nola Hatterman Art Acadamy, prof. dr. Michiel van Kempen (UvA), prof. dr. Kitty Zijlmans (Universiteit Leiden), Uitgeverij Waanders & De Kunst, kunst- en cultuurmanager Ada Korbee, kunsthistoricus drs. Paul Faber, oud-galeriehoudster van de Galerie Nola Hatterman (Amsterdam) Myra Winter.

DutchCulture verleende een researchsubsidie voor het vooronderzoek naar de documentaire over Nola Hatterman door In-Soo Radstake.

Colofon:
Ellen de Vries is verantwoordelijk voor de tekst. Reinier Mathijsen maakte de website, het logo is van Janneke de Jonge. Met dank aan Willem Rueb die de foto van het in het logo verwerkte zelfportret van Nola aanleverde. De Engelse vertaling is van drs. Carolien Schamhardt.

Copyrigths:
Het auteursrecht van de website-tekst berust bij Ellen de Vries. Hieruit mag uitsluitend geciteerd worden met bronvermelding.
De copyrights op het werk van Nola Hatterman berust bij de Erven Hatterman. Zonder toestemming van de erven mag er geen beeldmateriaal worden overgenomen. Om in contact te komen met de erven Hatterman mail naar ellen@ellendevries.nl of ga naar het contactformulier op deze site. Dan wordt het verzoek doorgeleid.